مراقبت های بعد از جوش زدن لک جوش صورت لک جوش لک جوش روی صورت کک و مک لک آفتاب سوختگی لک صورت لک جوش بدن لک جوش بازو
یکی از موارد نسبتا رایج پس از جوش صورت و بدن، هایپرپیگمنشن می باشد. در این حالت جای جوش با لک های تیره تر جلوه ی بدی به ظاهر پوست می دهد.
شاید جوش های پوستی وضعیت خطرناکی از لحاظ پزشکی نباشند اما مراجعه به پزشک متخصص جهت دریافت بهترین محصولات مراقبتی پس از جوش زدن نکته ی حائز اهمیتی می باشد. البته جوش های زیاد و نامتعارف روی بدن و صورت بهتر است توسط پزشک متخصص معاینه شوند زیرا ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای بوده و منجر به تشخیص بیماری اصلی که باعث جوش زدن شما می شود، گردد.
اما محصولات مراقبتی و بهداشتی تجویز شده از جانب متخصصین به چه صورت بر پوست تاثیر می گذارند و چطور از ایجاد لک های تیره جلوگیری می کنند؟!
ویتامین C یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند برای سلامتی بدن به شمار می رود و محصولات حاوی اسید اسکوربیک دارای خواص این نوع ویتامین می باشند. ویتامین C با تقویت کلاژن سازی و کاهش رنگ لک های تیره ناشی از جوش صورت، به یک دست سازی پوست کمک شایانی می کند و مطابق تحقیقات انجام شده برای تمامی طیف رنگی پوست ها بی خطر می باشد.
ویتامین C ماده ای سبک بوده و بصورت خالص یا ترکیبی (به همراه سایر ویتامین و مواد مغذی دیگر) جهت بهبود کیفیت پوست مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا سرم های ویتامین C با درصد خلوص متفاوت روی پوست استفاده می شوند که بصورت مستقیم بر لک های پوستی تاثیرگذار بوده و تا حدودی به رطوبت رسانی و رفع چین و چروک های پوستی نیز کمک می کند.
هنگامی که آکنه های پوستی شما هنوز فعال هستند و با هایپرپیگمنشن روبرو می شوید، اسید آزلائیک با خواص ضدالتهابی انتخاب مناسبی به خصوص برای لک های قهوه ای و برجسته می باشند.
محصولات حاوی اسید آزلائیک برای پوست با هر رنگی قابل استفاده هستند اما قبل از آن مشورت با پزشک متخصص کاملا ضروری می باشد. سرم های حاوی اسید آزلائیک به از بین بردن سلول های مرده ی پوستی و یک نواختی سطح پوست کمک شایانی می کنند و گاهی اوقات این دسته از محصولات به همراه موادی مانند اسید لاکتیک، بر تقویت و باز سازی سلول های پوستی نیز تاثیرات مثبت فراوانی دارد.
اسید ماندلیک نوعی آلفا هیدروکسی اسید می باشد که هنگام ترکیب با مواد مغذی دیگر، به عنوان درمانی مؤثر برای پیری پوست، چین و چروک و ناهمواری های سطحی مورد استفاده قرار می گیرد.
استفاده از این دسته محصولات نیز به درمان آکنه های التهابی کمک می کند و از دوزهای تایید شده ی این نوع اسید توسط متخصصین برای لایه برداری پوست های مبتلا به جوش های فعال و روزاسه استفاده می شود و حتی برای لک های تیره و قهوه ای بدلیل جوش های پوستی نیز انتخاب مناسبی می باشند.
بعضی از مواد غذایی سریع تر از مواد دیگر قند خون شما را بالا می برند و این امر منجر به ترشح هورمونی به نام انسولین در بدن می شود و وجود انسولین اضافی در خون تولید چربی را افزایش داده که بستری مناسب برای بروز آکنه های پوستی فراهم می سازد.
مثلا ماکارونی، برنج سفید و نان سفید جزء کربوهیدرات های گلیسمی بالا محسوب شده و می توانند شرایط آکنه های پوستی را بدتر کنند. مصرف شکلات نیز ممکن است منجر به بروز آکنه در بعضی افراد شود اما لزوما محرکی برای تولید جوش های پوستی بشمار نمی آید و در پوست هرشخصی اثرات متفاوتی دارد.
محققان بر این باورند که پوست های مستعد آکنه اغلب از رژیم غذایی حاوی کربوهیدرات با قند بالا، لبنیات، چربی های اشباع شده و چربی های ترانس پیروی کرده که منجر به تولید هورمون های محرک در بدن و تولید چربی اضافی می شود.
بنابراین توصیه می شود مصرف غذاهایی که از کربوهیدرات های پیچیده و کم گلیسمی تهیه شده اند را جزء رژیم غذایی خود قرار دهید. مثلا غلات کامل، حبوبات، سبزیجات و میوه جات جایگزین های مناسبی به جای غذاهای چرب، بسیار شیرین و با گلیسمی بالا می باشند.
همچنین دریافت ویتامین های A و E، محصولات حاوی آنتی اکسیدان و مواد معدنی مانند روی به مقدار لازم از طریق مصرف اسفناج، میوه و سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مثل هویج، زردآلو، سیب زمینی شیرین و ...، گوجه فرنگی، بلوبری، نان گندم، برنج قهوه ای، دانه ی کدو تنبل، لوبیا، نخود، عدس، ماهی های چرب، آجیل و خشکبار نقش مهمی بر کاهش التهاب پوست و بروز آکنه ها ایفا می کند.
البته همانطور که گفته شد، بدن انسان ها ممکن است پاسخ های متفاوتی به مصرف هرکدام از مواد نام برده شده نشان دهد و توصیه می شود در صورت بدتر شدن آکنه های پوستی با مصرف مواد غذایی ذکر شده، مصرف آن ها را قطع کرده و با پزشک خود درباره ی دریافت بهترین رژیم غذایی متناسب با نوع پوست خود مشورت کنید.
طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، مصرف روی به پیشگیری و درمان آکنه کمک شایانی می کند. بررسی رابطه ی سطح روی در خون و شدت آکنه بیان می کند که روی یک ماده ی معدنی مفید برای رشد بهتر پوست، تنظیم متابولیسم و سطح هورمون ها می باشد که با مصرف متعادل مواد غذایی غنی از روی مانند دانه ی کدو تنبل، گوشت گاو، گوشت بوقلمون، عدس و بادام هندی می توان به کاهش بروز آکنه های پوستی نیز کمک کرد.
در بعضی مواقع حتی با رعایت رژیم غذایی نیز بدن مقدار روی مورد نیاز خود را دریافت نمی کند و در چنین شرایطی افراد می توانند تنها تحت نظر پزشک متخصص اقدام به مصرف مکمل های روی کنند. البته مصرف مکمل های ویتامین و مواد معدنی برای سلامت بدن و پوست تمامی افراد توصیه می شود و می توان تنها با یک جلسه مشاوره با متخصصین پوست و مو، مکمل های مورد نیاز برای برطرف سازی مشکلات پوستی خود را دریافت کرد.
هرچند مصرف ویتامین های A و E بسیار مفید است اما استفاده ی بی رویه از آن ها می تواند منجر به ایجاد آسیب های جدی به سایر اندام های بدن شود و به همین دلیل توصیه می کنیم ویتامین ها را مانند مواد معدنی تحت نظر متخصصین مصرف کنید.
امگا 3 نوعی چربی است که در گیاهان خاص و منابع پروتئینی حیوانی مانند تخم مرغ و ماهی یافت می شود.
آنتی اکسیدان ها نیز مواد شیمیایی هستند که سموم خطرناک موجود در بدن را خنثی کرده و به نظر می رسد مصرف متعادل امگا 3 و آنتی اکسیدان ها نقش مهمی بر کاهش آکنه های پوستی دارد.
گاهی اوقات روش های موضعی و سنتی پاسخگوی تخریب پوستی ناشی از انواع جوش و آکنه های پوستی نیستند اما حتی در چنین شرایطی نیز جای امیدواری وجود دارد.
روش های کلینیکی مانند لایه برداری لیزری باعث سبکی و یک دست شدن پوست شما می شوند و بستر مناسبی برای رشد سلول های پوستی جدید و نرم تر فراهم می سازند. این روش معمولا برای تیرگی و هایپرپیگمنشن های حادترنیز پاسخ دهی خوبی به همراه دارد اما انجام لایه برداری لیزری در مراکز نامعتبر می تواند احتمال بروز عوارض جانبی از جمله بدتر شدن لک های تیره ی پوستی را به شدت افزایش دهد.
در صورت جوش زدن برای ترمیم هرچه سریع تر پوست ملتهب خود از متخصصین پوست باتجربه کمک گرفته و دارو و محصولات موجود در نسخه ی تجویز شده توسط ایشان را بطور منظم مصرف کنید تا هرچه سریع تر زیبایی پوست خود را بازپس بگیرید و در صورت ایجاد اسکار و جای آکنه های پوستی نیز هرچه زودتر برای درمان اقدام کنید، نتایج بهتر و رضایت بخش تری را دریافت می کنید.
و گرفتن نزدیک ترین نوبت های متخصصین بصورت آنلاین کلیک کنید.
Medically reviewed by Cynthia Cobb, DNP, APRN, WHNP-BC, FAANP
— Written by Kristeen Cherney — Updated on March 7, 2019
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyperpigmentation-acne#What-you-can-do