فاطمه فدایی، ابراهیم خادم 2017Aug
چکیده:
حکمای طب سنتی با تکیه بر مشاهدات بالینی خود و تجربیات گذشتگان به تبیین ساختار و عملکرد تکتک اعضای بدن پرداخته که در این میان، پوست بهدلیل در دسترسبودن و تظاهرات بالینی مشهود، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
این مطالعه با هدف بررسی منشأ جنینی، آناتومی و فیزیولوژی پوست از دیدگاه مکتب طب سنتی ایران و بررسی تطبیقی اجمالی آن با دیدگاه مکتب طب رایج انجام شده است.
ابتدا داده ها با کلیدواژه های مربوطه از کتب معتبر طب سنتی ایران است استخراج و سپس جستوجو در پایگاههای علمیGoogle scholar، PubMed و Scopus صورت گرفت.
در دیدگاه طب ایرانی پوست از حیث منشأ جنینی درحقیقت عضوی شبیه به عصب است و دارای قوام بافتی معتدل بوده که از ترکیب لیف و پایانه های عصبی، گوشت و رگهای باریک شکل گرفته است. ازجمله مهمترین عملکردهای پوست در این دیدگاه میتوان به مکانیسم محافظتی پوست، تهویه و تنظیم حرارت بدن، حس لامسه و دفع بخشی از فضولات بدن اشاره کرد. در منابع علم نو پوست به لایه های اپیدرم، درم و هیپودرم تقسیم شده و لایهی اپیدرم مشابه بافت عصبی منشأ اکتودرمی دارد. محافظت از بدن، فعالیت حسی، تنظیم دمای بدن، تبادل گازها، جذب اشعهی فرابنفش و دفع الکترولیتهای اضافی بدن بهعنوان اهم عملکرد پوست از دیدگاه طب رایج قلمداد میگردد.
با بررسی اجمالی در زمینهی منشأ جنینی، ساختار و عملکرد پوست چنین استنباط میگردد که در بسیاری از جهات، بین دیدگاههای این دو مکتب طبی تشابهات جدی دیده می شود.
Journal of Dermatology and Cosmetic