وظیفه ی لایه ی درم در پوست درم چیست لایه پاپیلاری پوست ساختار پوست آناتومی پوست درم لایه ی درم کلاژن کلاژن سازی پوست
لایه ی میانی پوست که با نام لایه ی درم نیز شناخته شده است، 5 تا 7 برابر زخیم تر از اپیدرم بوده و بوسیله ی غشای پیوندی به اپیدرم متصل می شود.
غدد چربی و تعریق، مویرگ ها، فولیکول های مو، پایانه های عصبی، کلاژن و بافت پروتئینی در لایه ی درم قرار گرفته و خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ می کند. درم از دو بخش درم پاپیلاری و درم شبکه ای ساخته شده است. درم پاپیلاری سطحی تر و نازک تر بوده و محل اتصال به لایه ی اپیدرم می باشد و شامل الیاف الاستیک، مویرگ ها، الیاف مشبک و کلاژن است و درم شبکه ای که قسمت بیشتری از لایه ی درم را تشکیل می دهد، شامل عروق خونی، لایه های موازی کلاژن، پایانه های عصبی، فیبروبلاست ها و غدد لنفاوی می باشد.
سلول های فیبروبلاست در لایه ی درم وظیفه ی ترشح الیاف پروکلاژن و الاستیک را برعهده دارند که پس از کاتالیز پروکلاژن توسط آنزیم ها، کلاژن بوجود می آید که تا حدود 70 درصد از وزن درم را تشکیل داده و نقش مهمی برای محافظت از پوست در برابر نیروهایی که بر سطح پوست وارد می شوند، دارد.
عروق خونی یکی از مهم ترین بخش ها برای حفظ ساختار درم و اپیدرم بشمار می آیند و برای اکسیژن و تغذیه رسانی به فولیکول های مو، غدد تعریق، غدد چربی و... به علاوه ی تنظیم دمای پوست و پاسخ به التهاب های بوجود آمده بسیار ضروری می باشند. بدین صورت که در هوای گرم عروق خونی گشاد می شوند و پوست قرمز می شود اما در هوای سرد عروق خونی منقبض شده و با کاهش جریان خون از اتلاف انرژی و گرما جلوگیری می کنند.
همچنین گیرنده های مکانیکی در لایه ی درم وجود داشته و فولیکول های مو را نیز احاطه می کنند و به همین دلیل است که حرکت موها را احساس می کنیم.
تغذیه ی اپیدرم بوسیله ی مویرگ های خونی
ذخیره ی آب
محافظت در برابر آسیب های مکانیکی
پشتیبانی از اپیدرم و رشد پوست
تشخیص دما، فشار، درد و... که در نهایت پیام های لازم را به مغز ارسال و دریافت می کند.
تعریق پوست در صورت وجود محرک های دمایی، فشار و ... جهت خنک کردن پوست و حفظ هموستاز بدن
ترشح سبوم جهت حفظ رطوبت و محافظت از پوست
تامین مواد مغذی برای رشد سلول های درم و اپیدرم
استحکام و حفظ خاصیت ارتجاعی پوست
پشتیبانی و محافظت از پوست
اختلالات ساختاری درم شامل بیماری های ارثی و اکتسابی کلاژن، فیبروبلاست و... می باشد و عموما با الاستوز خورشیدی، استریا و ترک های پوستی، سوختگی و زخم، اسکارهای کلوئیدی، هایپرتیروفیک و...، اختلالات التهابی و یا خودایمنی، کهیر، درماتیت اگزمایی و ... خود را نشان می دهد و بنابراین محافظت از لایه ی درم و کمک به کلاژن سازی بهتر پوست نیز همانند مراقبت های ویژه از لایه ی اپیدرم حائز اهمیت می باشد.
همچنین پیشگیری بهتر از درمان است و برای جلوگیری از آسیب و اختلال در عملکرد سلول های پوستی توصیه می شود مواد معدنی و مغذی لازم برای رشد و حفظ سلامت پوست را در برنامه ی غذایی خود بگنجانید.
مثلا روی یا همان زینک یکی از مواد معدنی فوق العاده مفید برای سلول های پوستی بشمار می آید که در ترمیم زخم های پوستی، تنظیم فعالیت غدد چربی پوست، فعالیت آنزیمی و توانایی پوست در جداسازی سلول های مرده ی سطحی از لایه های اصلی خود نقش مهمی داشته و مخصوصا افرادی که به اگزما، آکنه و بیماری های التهابی پوست مبتلا هستند بهتر است تحت نظر پزشک متخصص از مکمل های غذایی حاوی روی استفاده کنند.
اسیدهای چرب مفید و ضروری برای پوست نیز در سالم و مرطوب نگه داشتن پوست مؤثر می باشند که از طریق مصرف متعادل ماهی های چرب، آووکادو و آجیل ها می توان تا حدود زیادی اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز بدن را تامین نمود.
https://www.meeandyoubeauty.com.au/blog/essential-nutrients-for-healthy-glowing-skin