بیماری بوون در یک یا چندقسمت کوچک از پوست ایجاد میشود و پوست قرمز و پوسته پوسته میشود. زمانی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی در لایه خارچی پوست (لایه اپیدرم) در قسمتهای مبتلا شکل می گیرند.
بوون سرطان پوست نیست اما گاهی می تواند به سرطان پوست تبدیل شود. به همین دلیل، درمان معمولا پیشنهاد میشود.
شناخت پوست :
پوست دو لایه دارد- لایه خارجی (اپیدرم) و لایه میانی (درم). زیر درم لایه ای از چربی و سپس ساختارهای عمیق تر مثل ماهیچه ها و زردپی ها قرار دارد.
اپیدرم از سه لایه اصلی سلولی تشکیل یافته است :
سلولهای پایه ای
کراتینوسیتها
ملانوسیتها
بیماری بوون چیست ؟
بیماری بوون به نام یک متخصص پوست که اولین بار این بیماری را در سال 1912 توضیح داد نام گذاری شده است. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که سلولهای غیرطبیعی در لایه خارجی پوست (اپیدرم) رشد می کنند.
این سلولهای غیرطبیعی فقط در اپیدرم وجود دارند و به جای دیگری منتشر نمی شوند.این بیماری سرطان پوست نیست اما گاها می تواند به سرطان پوست تبدیل شود. برخی پزشکان آن را پیش سرطان می دانند چون قابلیت تبدیل به سرطان را دارد.
علائم بیماری بوون چیست ؟
بیماری بوون یک تکه از پوست است که ظاهری قرمز رنگ و خطوط نامنظم دارد. اغلب به صورت پوسته پوسته به نظر می آید. گاهی تکه های بیماری بوون ممکن است ترک خورده و زخم شده و درنتیجه خونریزی داشته باشد. تکه ها به آرامی بزرگ میشوند. تکه های بیماری بوون می توانند فقط چند میلی متر قطر داشته باشند اما در برخی موارد می تواند به چنیدن سانتی متر هم برسد. گاها، بیماری بوون در مراحل اولیه اش می تواند با دیگر مشکلات پوستی مثل کچلی قارچی، پسوریازیس یا اگزمای دیسکوئید اشتباه گرفته شود.
اگر تکه های بیماری بوون شروع به زخم شدن و خونریزی کردند یا اگر برجستگی کوچکی شکل گرفت، می تواند علامتی باشد از اینکه شروع به سرطانی شدن کرده است. اگر این اتفاق افتاد هر چه سریعتر باید به پزشک مراجعه کرد.
عامل بیماری بوون چیست ؟
یک تکه از بیماری بوون ممکن است بدون دلیل مشخصی به وجود آمده و هر فردی می تواند به آن مبتلا شود:
درمان رادیو تراپی برای سرطان
قرارگرفتن مستقیم بیش از حد در معرض نور خورشید
مهار سیستم ایمنی بدن :( اگر سیستم ایمنی به هر دلیلی نا درست کار میکند میتواند نشانه ای احتمال افزایش ابتلا به بیماری بوون باشد.)
جراحت قبلی پوست :(درصورت زخم شدن دائمی و محافظت نکردن درست از جای جراحت پوست )
گرد آورنده سایت دکترِ پوست/متخصص پوست ، مو و زیبایی دکتر ونوس مجلسی
سایر مطالب
مراقبت از پوست با 30 توصیه ای که برای جذاب بودن به آن نیاز دارید(بخش3)
چرا اکثر افراد کمبود ویتامین دی دارند و راه تشخیص و درمان آن چیست ?