برای درمان آکنه باید نوع و شدت آن مشخص شود.
مشکلی که آغازش معلوم و پایانش نامعلوم است.
کومدون ضایعاتی متورم بدون التهاب و قرمزی است، در صورتی که آکنه ضایعاتی با التهاب، تورم و قرمزی و گاهی عفونی است که به دلیل ترشح بیش از حد غدد چربی ایجاد می شود.
تقریبا هر نوع آکنهای از سنین بلوغ به بعد شروع میشود، ولی انتهای بیماری معلوم نیست. در بعضی افراد یک سال بعد و در بعضی افراد نیز سالها حتی بعد از 40 سالگی نیز مشاهده میشود.
آکنه نباید بدون درمان رها شود. در این صورت ممکن است باعث ایجاد لکه، اسکار یا جوشگاه، فرورفتگی و... شود که از بین بردن آنها کمی دشوار است.
برای درمان آکنه باید نوع و شدت آن مشخص شود. آکنه بیشتر در افرادی دیده می شود که پوست چربی دارند.
چربی پوست جاذب آلودگی های محیطی است و ممکن است تیره تر شود. کثیفی پوست میتواند عامل پوسته پوسته شدن پوست باشد. برای چنین افرادی علاوه بر درمان دارویی و موضعی، شوینده هایی هم تجویز میشود تا بیمار روزانه یک یا دوبار پوست صورت خود را با آن بشوید. شوینده باعث می شود پوست از چربی پاک و برای استفاده دارو آماده شود.
برخلاف تصور عموم کومدون ها، ارتباط زیادی با تغذیه افراد ندارند. عموما بیماران از این موضوع شکایت دارند که با خوردن قهوه، شکلات، مواد چرب و... دچار تشدید آکنه میشوند.
گرچه این مورد تا حدودی درست است، ولی مطالعات نشان می دهد استفاده از غذاهای حاوی کربوهیدرات زیاد که در آنها شکر و شیرینی وجود دارد عامل اصلی تشدید آکنه است. پس چنین افرادی باید کم تر از شیرینی های حاوی هیدرات کربن استفاده کنند. با شروع درمان علائم به سرعت کاهش می یابد. بر اساس نوع دارو و شدت آکنه در بعضی افراد علائم کاملا قطع می شود، ولی در بعضی بیماران با قطع دارو، ضایعات آکنه دوباره ظاهر می شود.
در این مواقع پزشکان با دوزهای بسیار پایین و نگهدارنده کاری میکنند که آکنه ها دوباره فعال نشوند و بیمار نیز ظاهر عاری از جوش پیدا میکند.
چرا آکنه تشدید می شود ؟ چگونه درمانش کنیم ؟
مشکل این بیمار آکنه هایی از نوع کومدون است. در این نوع آکنه دهانه غدد سباسه مسدود میشود و برجستگیهایی به شکل نقاط سیاه یا سفید روی پوست ظاهر خواهدشد. سرسیاه بودن جوش ها به معنای این است که دهانه منفذ اکسیده و سیاه شده است. غدد سباسه قدرت خارج کردن چربی را از پوست ندارد. این مشکل در پوسته ای چرب دیده میشود. چنین بیمارانی در اغلب اوقات سال دچار آکنه هستند، ولی در بعضی مواقع آکنه شدیدتر میشود. علت تشدید آکنه ممکن است بهم خوردن تعادل هورمونی باشد؛ مثلا بعضی خانم ها نزدیک عادت ماهانه از تشدید آکنه شکایت می کنند.
بعضی دیگر مانند این بیمار هم در اثر خوردن آجیل یا شیرینی بلافاصله دچار آکنه میشوند. عواملی مانند تستوسترون بالا(گاهی سطح تستوسترون طبیعی است، ولی گیرندههای پوستی حساس ترند)، آلوده شدن اسیدهای چرب به باکتری های روی پوست، استرس، گردوغبار، بند انداختن و ایجاد التهاب روی آکنه ها، استعمال سیگار، استفاده از کرمهای مرطوب کننده با قدرت بالا، زندگی کردن در مناطق با هوای بسیار مرطوب، استفاده از کرم و لوازم آرایش چرب، استفاده از ضدآفتاب های رنگی، فشار دادن جوش و... نیز در تشدید کومدون موثرند و باعث می شوند برجستگی های زیرپوستی ریز بیشتر نمود پیدا کنند. برای درمان آکنه های کومدونی از چند روش استفاده می شود.
گرد آورنده سایت دکترِ پوست/متخصص پوست ، مو و زیبایی دکتر پرهیزکار
سایر مطالب